Andrea funderar

En sak man kan vara säker på i en riktig actionfilm är: Det är inte över förren the bad guy är död. När han har ramlat ner från ett höghus och ligger på marken, blivit mosad under skrot, upphäten av hajar (eller vampyrer) eller ihjälskjuten av hjälten, först då vet man att eftertexten kan komma. Först då är rättvisa skapad. Det här är även ett vanligt förekommande fenomen i thrillers - speciellt B-klassade sådana.

Men vad händer om huvudpersonen, hjälten, inte går att stoppa in helt i sitt hjältefack? Vad händer om han bryter filmlagarna för vad en hjälte får och inte får göra?

Sluta läsa här om du inte sett Insomnia och inte vill få den avslöjad. Sluta här.


(Du inträder nu nästa del på egen risk.)

Ovanstående dilemma blev aktuellt i tv4filmen igår. Al Pacino var en good cop som någonstans under sin karriär börjat tumma på gränserna för etik, rätt och fel, och i en dimma skjuter han ihjäl sin partner - en annan good cop. Av misstag? Kanske. Men kanske inte.

Al Pacino är hjälten som brutit hjältelagarna och det betyder att även han behöver få ett straff. Sona sitt brott. Det är moralen i oss (publiken) som säger det. Men att uppdaga sanningen, genomgå en rättsprocess och sätta honom i fängelset kan betyda att en barnmördare går fri och därför är vi villiga att i viss mån fria mer än fälla. Låta ändamålet helga medlet. Men bara till viss del. Nu kommer vi alltså till dilemmat: Vi kan inte sätta Pacino i fängelset för sitt brott men inte heller låta honom komma undan. Så vad gör vi? Svaret är enkelt - vi låter honom dö en hjältedöd. Vi sympatiserar med honom, vi ser den vilsna människan bakom handlingarna. Därav hjältedöden.

I en sista strid med filmens bad guy skjuter Pacino honom och rättvisa skippas. Den onde är död. An eye for an eye. Men Pacino blir själv skjuten i striden, en sista osjälvisk handling där han dessutom räddar livet på en kollega - en annan good guy. Han dör och har därmed vunnit över oss på sin sida. Han tar på sig ansvaret för sina handlingar och vi sörjer honom. Men det viktigaste av allt: Justice has been made.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0